Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting avvaktar strejkutfall

Publicerad: 17 maj 2008, 09:07

Landstinget Västmanland kommer att skjuta upp beslutet om budgeten för 2009. En av anledningarna är den pågående strejken.


I juni skulle landstingsfullmäktige i Västmanland ha beslutat om budget för 2009 och landstingsplanen 2009-2011. Nu har landstinget bestämt att skjuta upp beslutet till september.

Bakgrunden är dels att det just skett ett byte av både styrelseordförande och landstingsdirektör, dels den pågående strejken bland Vårdförbundets medlemmar.

– Vi vet ju inte vad strejken landar i för resultat. Utfallet kan få effekter på budgeten och därför tycker vi att det är bättre att skapa rådrum där vi får möjlighet att gå igenom det underlag vi har, säger Tomas Högström (m), landstingsstyrelsens ordförande.

Men vad händer om strejken drar ut på tiden?

– Det är klart att det finns kanske en risk för det, men min förhoppning är att strejken blir så kort som möjligt. Den har ju redan hållit på så länge ändå.

Enligt Tomas Högström handlar inte osäkerheten enbart om vilka nivåer det blir i Vårdförbundets löneavtal.

– Bara förra veckan hade 500 planerade operationer skjutits upp. Så fort strejken är slut ska detta tas igen – det kommer att påverka planeringen och budgeten, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev