Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting "bjuder" på pension vid avknoppad vårdcentral

Publicerad: 7 november 2007, 07:47

Avknoppade vårdcentraler kan slippa att betala pension till äldre läkare. I stället får landstingen ta kostnaden.
– Det är tveksamt, syftet är inte att man ska göra så här, säger Agneta Åhlin, ansvarig för pensionsavtal på Sveriges Kommuner och Lands­ting.


Från 61 års ålder kan den som vill gå i pension helt eller delvis. Enligt det pensionsavtal som gäller för landstingsanställda ska arbetsgivaren slutbetala hela tjänstepensionen när den anställde fyller 61 år om denne då väljer att börja ta ut pension.

En 61-årig läkare kan till exempel gå i 10-procentig pension för att där­efter sluta i landstinget och börja jobba heltid hos en privat arbets­givare. Då kommer landstinget att få betala i stort sett hela läkarens pension. Läkarens slutliga pension påverkas endast marginellt och den nya arbetsgivaren kommer i stort sett att slippa undan pensions­inbetal­ningar under de fyra åren fram till att läkaren fyller 65.

– Detta gynnar den nya arbets­givaren eftersom den endast be­höver betala en pensionsavgift på drygt 4 procent av läkarens lön, säger Agneta Åhlin, ansvarig för pensionsavtal på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Enligt en förenklad beräkning som Dagens Medicin låtit göra kan den nya arbetsgivaren spara cirka 200 000 kronor per läkare och år i pensionsinbetalningar som i stället får bäras av landstinget. För Stockholms läns landsting, där ett stort antal enheter kan komma att avknoppas, kan detta leda till kostnader på många miljoner.

Under de senaste veckorna har Agneta Åhlin och hennes kollegor fått frågor kring pensionsreglerna av ett antal läkare som planerar att ta över de vårdcentraler där de arbetar. Agneta Åhlin säger sig ha förståelse för att de avknoppade vård­cent­ralerna vill ha så bra ekonomiska förutsättningar som möjligt.

– Samtidigt tycker jag att det är tveksamt, syftet är inte att man ska göra så här utan att verkligen gå i pension. Bara att vi får frågor visar att det finns de som har för avsikt att uppmana kollegor att utnyttja detta eller själv använda sig av det här vid avknoppning, säger Agneta Åhlin.

”De har ju tjänat in pensionen”
Eva Westermark, chef för pensions­enheten i Stockholms läns landsting, ser inga problem med att anställda börjar ta ut pension i och med att de slutar.

– Avtalet ger den möjligheten, då får man givetvis tillämpa det, säger hon.

Enligt Eva Westermark har landstinget inte gjort någon beräkning av kostnaderna för pensionerna.
– Vi vet inte hur många som knoppar av och vilka anställda det handlar om. Så vad ska man räkna på? Och detta är en kostnad som vi skulle ha ändå.

Men är det inte en skillnad att de inte jobbar kvar hos er?

– De har ju tjänat in pensionen när de slutar, så det är inget vi bjuder på.

Har undersökt vad som gäller
Ulf Hallum är verksamhetschef vid Husläkarmottagningen Serafen 1 i centrala Stockholm. Vid hans vårdcentral planerar personalen att knoppa av vid årsskiftet och för tre anställda som är 61 år eller äldre kan det vara aktuellt att ta ut pension innan de lämnar landstinget.

– Vi har undersökt vad som gäller för dem, men jag vill inte gå in på hur enskilda individer kommer att agera. Vad jag har förstått kan det vara förmånligt för den nya arbetsgivaren om de börjar ta ut pension men även eventuellt för individen, men det är inget jag vet säkert, säger Ulf Hallum.

Består av tre delar

Ålderspensionen består av tre delar, den allmänna pensionen, tjänste­pensionen och eventuellt privat pensionssparande. Tjänste­pensionen, som berörs i artikeln härintill, betalas in av arbets­givaren och regleras i kollektiv­avtal.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News