Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Landsting drar in semestrar

Publicerad: 23 April 2008, 14:49

Landstinget i Uppsala län har dragit in semestrar och ledigheter på grund av strejken. Totalt rör det sig om ett 50-tal medlemmar i Vårdförbundet som fått sin ledighet indragen.


– Landstinget har dragit in precis alla beviljade ledigheter. Till och med för en medlem vars far hade dött och som begärt två dagars ledighet, säger Agneta Wiberg, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Uppsala.

Enligt Agneta Wiberg drogs ledigheterna in så snart varslet om strejk hade lagts. Vårdförbundet har nu krävt tvisteförhandlingar med arbetsgivaren i varje enskilt ärende som rör indragen ledighet.

– I varslet som lades stod klart angivet att personer som beviljats ledighet och semester var undantagna. Men de indragna ledigheterna handlar uteslutande om varslade och strejkande medlemmar, säger hon till Dagens Medicin.

Lotta Halling, personalchef vid Akademiska sjukhuset, hävdar dock att det står arbetsgivaren fritt att avbryta beviljade ledigheter under en strejk.

– Enligt svensk arbetsrätt kan man inte ta ledigt från en strejk och ta semester, säger hon till Sveriges Radios Upplandsnytt.

Fack och arbetsgivare har helt motsatta åsikter om vad som gäller angående ledigheter och semester vid strejk.

Tidigare har Vårdförbundets chefsförhandlare, Margareta Öhberg, i en intervju med Dagens Medicin hävdat att ett fattat beslut om semester inte ensidigt kan ändras av arbetsgivaren, och att detta stöds av en dom i Arbetsdomstolen.

Sveriges Kommuner och Landsting å sin sida hävdar att semesterrätten faller om strejk bryter ut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev