Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting får inte överklaga beslut om utlandsvård

Publicerad: 28 februari 2017, 10:19

Landstingen har inte rätt att föra talan i mål om ersättning för utlandsvård. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Blekinge

Landstinget Blekinge hade överklagat en dom från Kammarrätten i Stockholm där en patient gavs rätt till full ersättning för vård i Danmark. Kvinnan hade från Landstinget Blekinge endast fått ersättning för vad landstinget bedömde att motsvarande vård skulle ha kostat i Sverige. Men Kammarrätten i Stockholm gav alltså kvinnan rätt till full ersättning.

Både Försäkringskassan och Landstinget Blekinge överklagade domen till Högsta förvaltningsdomstolen. Men domstolen nekade prövningstillstånd i sakfrågan och Kammarrättens dom om rätt till full ersättning står därmed fast. Däremot beviljade Högsta förvaltningsdomstolen prövningstillstånd i frågan om ett landsting har rätt att föra talan i mål som rör ersättning för vårdkostnader enligt ersättningslagen.

Dagens Juridik rapporterar att Högsta förvaltningsdomstolen nu slagit fast att landstingen inte har rätt att föra talan i sådana mål. I domen konstaterar domstolen att talesrätt för landstingen skulle försvaga syftet med patientrörlighetsdirektivet och ersättningslagen då patienten skulle få två motparter i form av både Försäkringskassan och patientens hemlandsting.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Landstinget Blekinge

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev