måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting förlorar hjälpmedel för miljoner

Publicerad: 31 juli 2017, 05:31

Foto: Thinkstock

Landstinget i Västernorrland är på jakt efter hjälpmedel som patienter får med sig hem och sedan aldrig lämnar tillbaka, skriver Sundsvalls Tidning.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

– På ett år lånar vi ut 70 000 hjälpmedel som rullstolar, rollatorer och kryckor. Jag har ingen exakt uppgift på hur mycket som aldrig kommer tillbaka men det handlar om värden på miljontals kronor varje år, säger Thore Englund, chef på landstingets hjälpmedelscentral, till tidningen.

Många glömmer att lämna igen sakerna men det finns de som medvetet stjäl och sedan säljer vidare vad de fått med sig.

– Vi har hittat en del på Blocket, med landstingsstämpeln kvar, säger Englund.

Många glömmer att lämna igen sakerna men det finns de som medvetet stjäl och sedan säljer vidare vad de fått med sig. På köp- och säljsajten Blocket har hjälpmedel hittats med landstingsstämpeln kvar.

För att få bukt med problemet har anställda fått i uppdrag att försöka hitta och återföra landstingets försvunna egendom. Det kan handla om att ringa runt och besöka vårdtagare i jakten på de försvunna sakerna, ett arbete som lett till att svinnet minskat på senare år.

I Västra Götalandsregionen, Sveriges största region, försvinner också hjälpmedel för miljontals kronor varje år. Problemet finns dock inte i samma utsträckning som i Västernorrland. Svinnet ligger på ungefär en halv procent om året.

– Det kan tyckas vara mycket, för det innebär några miljoner kronor. Men då får man sätta det i relation till omsättningen som är 470 miljoner kronor och att vi har 190 000 patienter som har en eller flera hjälpmedel, säger Gabriel Holmqvist, pressekreterare vid Västra Götalandsregionen, till TT.

Att svinnet inte är större beror på att regionen har ett hyrsystem, där varje produkt registreras på respektive patient, och som bygger på ett samarbete med de 49 kommunerna som ingår i regionen.

Trots det försvinner hjälpmedel ändå. I dödsbon händer det att produkter försvinner när anhöriga städar ut och inte känner till var produkterna ska återlämnas, eller turister som fått låna hjälpmedel och inte förstått att det ska lämnas tillbaka. Sedan stjäls det en del också.

– Det är självklart ett bekymmer att saker försvinner, men det är inte en katastrof eftersom vi har det under hyfsat god kontroll, säger Gabriel Holmqvist.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev