Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting gjorde fel när konsult fick sparuppdrag

Publicerad: 19 februari 2010, 11:48

Landstinget Västernorrland gjorde fel när konsultföretaget Mantec anlitades för att genomdriva besparingar. Det slår Konkurrensverket fast.


Mantec har hjälpt Landstinget Västernorrland att genomföra de hårt kritiserade nedskärningarna vid Örnsköldsviks sjukhus och Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand. Det tvååriga avtalet trädde i kraft den 1 maj 2008 och är värt omkring 50 miljoner kronor. Någon offentlig upphandling gjordes aldrig.

Det var fel, slår Konkurrensverket fast i ett tillsynsbeslut. Myndigheten köper inte landstingets förklaring om tidsbrist utan anser att det borde ha gjorts en offentlig upphandling.

Senare i år ändras lagstiftningen så att Konkurrensverket får rätt att vidta åtgärder när reglerna för upphandling inte följs. Om Landstinget Västernorrland hade gjort fel efter det hade myndigheten sannolikt utnyttjat den möjligheten.

– Med tanke på att kontraktets värde är så pass högt i det här fallet hade det sannolikt motiverat oss att gå till domstol, säger juristen Daniel Johansson till tidningen Dagbladet i Sundsvall.

Landstingsdirektören Lars Bolin är inte särskilt skärrad över Konkurrensverkets beslut.

– Man ska inte ha någon ånger. Vi har fått en tolkning av begreppet ”synnerlig brådska” och får hantera det. Nu vet vi till nästa gång, säger han till Dagbladet.

Relaterat material

Skyddsombud kritiserar tunt underlag för besparingar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev