Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting griper in - tar notan för extremt dyr behandling

Publicerad: 13 september 2007, 13:45

Stockholms läns landsting går in och står för den behandling som Karolinska universitetssjukhuset ansåg för dyr.


Det handlar om behandlingen av en 20-årig man som lider av Hunters sjukdom. Hans medicinering kostar runt 10 miljoner kronor om året och Karolinska universitetssjukhuset anser inte att det har råd att bekosta behandlingen.

Efter att Dagens Medicin i går, onsdag, avslöjade historien utlöstes ett medialt ramaskri. Stockholms läns landsting ger nu beskedet att landstinget kommer att utreda frågan om mannens medicinering, och under tiden också stå för kostnaden för den.

– Ett sjukhus eller klinik ska inte ensamt behöva avgöra en sådan här fråga, med ett svårt etiskt avgörande som är kopplat till ekonomiska begränsningar. Vi kommer därför att lyfta frågan dels inom landstingets olika organ, dels föra en diskussion med exempelvis Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen, säger Göran Stiernstedt, biträdande landstingsdirektör i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Karolinska universitetssjukhuset kommer fortsatt att stå för behandlingskostnaderna för mannen, medan landstinget tar kostnaden för läkemedlet under den tid som utredningen pågår, vilket väntas bli cirka två månader.

Relaterat material

Sjukhus avstår dyr behandling

V kräver pengar för dyr vård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News