Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting hinner inte ta över läkemedelsfrågor i sommar

Publicerad: 6 mars 2009, 12:40

Sjukvårdsrådgivningens vd Ellen Hyttsten ser positivt på att ta över läkemedelupplysningen. Men man hinner inte till den 1 juli.


Enligt Läkemedelsverkets förslag ska landstingsägda Sjukvårdsrådgivningen ta över huvudansvaret för den nationella läkemedelsupplysning som i dag drivs i Apoteket AB:s regi, se artikel länkad här intill.

Verket föreslår att Sjukvårdsrådgivningen anställer 20 eller 30 receptarier och sjuksköterskor. Läkemedelsverket vill själva skapa en ny funktion med fyra erfarna apotekare, som kan stödja Sjukvårdsrådgivningen när den i sin tur behöver hjälp med läkemedelsfrågor.

Om Sjukvårdsrådgivningen får det utökade uppdraget, kommer det att hamna hos något eller några av de landsting som i dag är anslutna till Sjukvårdsrådgivningen.

Ellen Hyttsten, vd för Sjukvårdsrådgivningen är försiktigt positiv till det utökade uppdraget, men har inte hunnit läsa Läkemedelsverkets förslag i detalj.

– Det finns en logik i att landstingen tar över detta, men vi måste diskutera frågan med våra huvudmän. Vi kommer dock inte att hinna till den 1 juli, det är omöjligt. Det måste skapas någon typ av övergångslösning, säger Ellen Hyttsten.

Apoteket har beslutat att lägga ned ett av sina kundcentrum i Uppsala, som i dag sköter den nationella läkemedelsupplysningen. I ett brevsvar till fackombuden vid kundcentrum i Uppsala poängterade socialminister Göran Hägglund (kd) nyligen att personal därifrån skulle kunna överföras till Läkemedelsverket, om myndigheten så vill. Men det lär alltså inte bli fallet i någon större omfattning om Läkemedelsverkets förslag går igenom.

Har ni möjlighet att ta över personal från Apotekets kundcentrum i Uppsala?

– Det skulle kunna gå, men det bygger framför allt på att landstingen i Uppsala eller Stockholms län är intresserade av denna verksamhet, säger Ellen Hyttsten.

Sjukvårdsrådgivning föreslås ansvara för läkemedelsfrågor

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev