Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting hittar få donatorer

Publicerad: 14 juli 2009, 07:00

Många landsting är dåliga på att identifiera möjliga organdonatorer. Landstinget i Kalmar län hittade inte en enda under hela 2008.


Kartläggningen över identifierade donatorer och genomförda donationer har gjorts av Donationsrådet. Den visar att det finns stora skillnader mellan landstingen, rapporterar Sveriges Televisions Rapport.

Vid sidan av jättarna Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen utmärker sig Västerbottens läns landsting positivt. Där identifierades 19 möjliga donatorer förra året. Det ledde till att 16 donationer kunde genomföras.

Sämst till på rankingen ligger Gotlands kommun och Landstinget i Kalmar län, som inte identifierade någon möjlig organdonator under 2008. Björn Flodmark, donationsansvarig läkare på Länssjukhuset i Kalmar, är självkritisk.

– Det brister delvis i utbildning i stort på sjukhuset, det brister i organisationen och det brister i diskussionsklimatet. Det är svåra etiska frågor som man måste kunna diskutera öppet. Den etiska diskussionen har inte alla gånger kunnat komma till stånd här, säger han till Rapport.

Läs mer:

Så är situationen i ditt landsting (lista i PDF-format på www.svt.se)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev