Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Landsting höjer beredskapen

Publicerad: 6 augusti 2014, 06:27

Många oroliga samtal kommer med anledning av branden i Västmanland, men sjukhusen i landstinget har inte tagit emot patienter som blivit rökskadade.


Landstinget i Västmanland har gick i går upp i stabsläge på grund av den stora branden som härjar i trakten kring Sala och under morgonen har landstinget hållit stabsmöte.

Björn Ahlstedt, läkare på akutkliniken på sjukhuset i Västerås och medicinskt ansvarig i ledningsstaben, berättar att landstinget eventuellt kommer att hjälpa till med platser om det blir aktuellt med evakuering från äldreboenden och att det finns en planering för att hantera psykisk oro som kan uppstå.

En man har avlidit i samband med branden och en man som är allvarligt skadad vårdas på brännskadeenheten på universitetssjukhuset i Linköping.

Men i övrigt har inga patienter sökt sjukvård med anledning av branden, uppger Björn Ahlstedt.

– Brandrök är farlig om personer blir inneslutna i rum med den. Men det här är en brand i naturen. Man mår väl inte så jättebra om man får rök på sig, men det innebär inga större medicinska problem, säger han.

1177 har däremot märkt av en ökning i samtal från personer som är oroliga för hur röken påverkar hälsan.

– När personer med astma ringer informerar 1177 om att man kan ta dubbel dos om man står på något läkemedel och vi har också informerat om det, säger Björn Ahlstedt.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev