Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting kan ha fallit offer för bedrägeri med lustgasrenare

Publicerad: 18 februari 2013, 08:04

Sjukhus kan tvingas betala miljontals kronor för lustgasrenare som inte existerar.


Minst elva sjukhus i landet har tecknat femåriga avtal med företaget Nordic Gas Clean om att hyra lustgasrenare, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Avtalen var utformade så att företaget skulle stå för kostnaden under den första tiden och sjukhusen hade därefter möjligheten att dra sig ur.

Till en början var det inga problem då sjukhusen bara skickade vidare de fakturor de fick till Nordic Gas Clean. Sedan gick företaget i konkurs och fakturorna fortsatte att dimpa ner i sjukhusens brevlådor.

Det företag som driver in fakturorna, Wasa Kredit, uppger för radion att det kan tänka sig att riva fakturorna om lustgasrenarna lämnas tillbaka men det är långt ifrån möjligt i alla fall då Nordic Gas Clean inte har levererat alla de lustgasrenare som sjukhusen skrivit under för.

Thomas Wallin, tidigare försäljningschef för Nordic Gas Clean skriver i ett mejl till Ekot att avsikten hela tiden var att leverera maskinerna, och att konkursen kom oväntat.

Det är jättebeklagligt men vi har kämpat med alla medel för att för att inte detta skulle uppstå, men tyvärr misslyckades vi

Totalt är de inblandade landstingen skyldiga kreditbolaget omkring 10 miljoner kronor och en ekobrottsåklagare har inlett en förundersökning om misstänkt grovt bedrägeri.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News