Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting låter privatläkare jobba av sin miljonskuld

Publicerad: 29 oktober 2008, 20:23

Trots att en privatläkare misstänks ha överdebiterat Stockholms läns landsting med 1 miljon kronor slipper han polis­anmälan. I stället ska han nu arbeta av sin skuld.


Läkaren är verksam inom en kirurgisk specialitet och får ersättning utifrån den nationella taxan. Det var efter att Stockholms läns landsting hade märkt att läkaren tog betalt för ovanligt många så kalla­de särskilda åtgärder som granskningen av honom inleddes.

För särskilda åtgärder får taxeläkare från 1 200 till över 3 000 kronor från landstinget. En normal åtgärd ger bara 650 kronor. Som särskilda åtgärder räknas till exempel olika operationer och om­fattan­de undersökningar. Normala åt­gärder är ofta mer basala undersökningar.

– Vi ifrågasätter inte själva åtgärderna utan att han debiterat som om dessa vore särskilda när de varit normala. Det totala beloppet kan vara så mycket som 1 miljon kronor under 2007, säger Henrik Almkvist, chefläkare i Stockholms läns landsting, SLL.

Skulden ska läkaren få arbeta av genom att pengarna dras från hans framtida räkningar till landstinget.

Hans journaler avidentifieras nu för att landstinget ska kunna jämföra dem med fakturor som har skickats till SLL. Sammanlagt ska drygt 1 000 journaler undersökas. När detta är klart hoppas landstinget komma överens med läkaren om hur mycket han ska betala tillbaka.

Parterna ska enas om en summa
Skulle parterna inte enas kan landstinget ensidigt fastställa en summa. Om läkaren tycker att beloppet är felaktigt måste han gå till domstol.

– Läkaren har gått med på att betala tillbaka en viss summa, men han anser att han borde få ersättning för särskilda åtgärder, säger Henrik Almkvist.

Hur ser du på summan, 1 miljon kronor i feldebitering på ett år?

– Den är hög.

Är läkaren skyldig till be­drägeri?

– Det kan vi inte bedöma i nuläget. Vi har valt att inte polisanmäla eftersom vi tror att vi kan komma överens och få tillbaka våra pengar snabbare om vi träffar en överenskommelse.

Vore inte det normala att polisanmäla en person som har överdebiterat landstinget med 1 miljon?

– Vi har juridisk expertis som gjort bedömningen att en polisanmälan inte är nödvändig. Dessutom är det inte bara brottets storlek utan hur det uppkommer som avgör hur allvarligt det är.

Birgitta Rydberg (fp), biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, har förespråkat en tuff linje mot privatpraktiker som feldebiterar landstinget. Hon ser ingen risk för att valet att inte polisanmäla läkaren kan uppfattas som att han får köpa sig fri.

– Nej, men generellt tycker jag att både vi och Socialstyrelsen ska polisanmäla oftare i preventivt syfte.

Läs fler artiklar om privatvård.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev