Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting måste ta emot kontanter

Publicerad: 19 juni 2013, 06:33

Patienter har rätt att betala sina vårdbesök med kontanter, slår kammarrätten fast.


Sommaren 2011 beslutade landstingsstyrelsen i Jämtlands läns landsting att den nya receptionen på Östersunds sjukhus enbart skulle acceptera kortbetalning eller fakturering som betalmetoder.

Anledningen var att kontanthanteringen ansågs innebära säkerhetsrisker och orsaka köbildning, skriver Östersunds-Posten.

Beslutet överklagades av en politiker till förvaltningsrätten, som gav honom rätt. Landstinget överklagade i sin tur till Kammarrätten i Sundsvall, som nu slagit fast att landstinget måste ge patienter möjlighet att betala sina vårdbesök med kontanter.

Ett landsting ska erbjuda god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom landstinget. Med ett sådant krav torde något utrymme för ett landsting att ställa som villkor för vård att patienten betalar sin vårdavgift på ett visst sätt inte finnas , skriver kammarrätten i domen.

Karin Jonsson, ekonomichef i Jämtlands läns landsting, säger till Smålandsposten att landstinget nu ska erbjuda möjlighet att betala kontant på minst ett ställe.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev