Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting missgynnar lesbiska

Publicerad: 28 november 2012, 09:31

Beroende på om ett par är hetero- eller homosexuellt behandlas de olika vid inseminering i vissa landsting, visar en kartläggning.


Sexuell läggning har betydelse för barnlösa par som vill insemineras. Det visar en kartläggning från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Det handlar inte bara om vilka åldersgränser som finns för insemination, utan också om kostnader, berättar TT.

På Gotland kan en blivande pappa vara 56 år gammal, men i ett lesbiskt förhållande kan partnern vara högst 38 år gammal. Åldergränsen för kvinnor som ska insemineras varierar mellan landstingen, från 37 till 41 år. Den högsta åldersgränsen har Landstinget i Värmland.

I Östergötland betalar ett heterosexuellt par 300 kronor för en insemination. Ett lesbiskt par får betala 3 000 kronor för två behandlingar.

Enligt Marie Morell (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Östergötland, beror det på om inseminationen är medicinskt motiverad eller inte.

Mellan 8 och 9 procent av kvinnor i Sverige beräknas vara ofrivilligt barnlösa. Socialstyrelsens definition av assisterad befruktning är att det är en  åtgärd som syftar till att på medicinsk väg befrukta ägg med spermier i eller utanför en kvinnas kropp .

Relaterat material

Barnlösa i norr kan få samma regler

Fler kan få rätt till insemination

Insemination för ensamstående blir verklighet

Lesbisk patient får rätt till skadestånd från landstinget

Nej till insemination kan bli fall för Högsta domstolen

Spermiebehandling ökade inte chansen för befruktning

Lesbiska kvinnor förlorade juridisk strid om insemination

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev