Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting polisanmäler granskad sjukgymnast

Publicerad: 19 februari 2014, 09:34

En av de sjukgymnaster som Norrbottens läns landsting kritiserar efter en granskning har anmälts till polis och Ekobrottsmyndigheten.


Norrbottens läns landsting har, som Dagens Medicin tidigare rapporterat, låtit granska sju sjukgymnaster verksamma i landstinget enligt den nationella taxan. Granskningen har gjorts av ett extern konsultföretag. Den rapport som granskningen mynnade ut i visar på rätt anmärkningsvärda brister.

En sjukgymnast skrev endast journal i 3 fall av 50 och två skrev inte journal över huvud taget.

– Det är ganska gravt, absolut. Eller inte ganska, det är gravt, säger Mats Weström, medicinsk sakkunnig vid beställaravdelningen på Norrbottens läns landsting.

Han har därför anmält fem av de sju sjukgymnasterna till Inspektionen för vård och omsorg med motiveringen att bristerna i journalföringen kan medföra en väsentlig fara för patientsäkerheten.

De fem anmälda sjukgymnasterna kommer dessutom att krävas på återbetalning av landstinget och i ett av fallen är det även inlämnat anmälningar till både polisen och Ekobrottsmyndigheten, uppger Kristian Damlin, chef förlandstingets beställaravdelning.

– Under tiden som utredningen pågår så stoppar vi eventuella utbetalningar, det är det vi gör, säger Kristian Damlin om den polisanmälda sjukgymnastens ekonomiska framtid.

I inget av de granskade fallen har landstinget hittat något som tyder på uppenbara felbehandlingar.

– Men, det är ju helt obedömbart patientsäkerhetsmässigt i och med att det inte finns anteckningar att bedöma, säger Mats Weström.

Relaterat material

Allvarliga brister hos privata sjukgymnaster

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev