Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting saknar viktiga uppgifter

Publicerad: 2 juli 2012, 06:48

Landstingen måste få tillgång till doseringstext om de ska kunna ta itu med brister vid läkemedelsförskrivning, tycker fyra landsting.


”Tillgång till korrekt förskrivningsdata är en förutsättning för att landstingen ska kunna bedriva ett systematiskt förbättringsarbete”, skriver läkemedelscheferna i Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Landstinget i Östergötland i ett gemensamt brev till Socialdepartementet.

Apotekens Service AB skickar varje månad ut statistik om läkemedelsförsäljning till landstingen. Men i dag saknas viktiga uppgifter, tycker läkemedelscheferna. Landstingen får inte tillgång till doseringstext eftersom det kan finnas individuppgifter i fältet. Det gör att landstingen inte kan analysera vilka svagheter som finns i läkemedelsförskrivningen och inte heller åtgärda dem, skriver de.

Doseringstexten är viktig bland annat för att se om ett läkemedel används rationellt och för att se vilka effekter en läkemedelsbehandling har, lyfter läkemedelscheferna fram.

Läkemedelscheferna vill att de uppgifter i doseringstexten som kan hänföras till en enskild individ ska avidentifieras. På så sätt ska landstingen kunna få tillgång till de övriga uppgifterna i texten. Cheferna vill ha ett möte med departementet för att diskutera hur man kan komma vidare i frågan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev