Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting skärper kontroll av bisysslor

Publicerad: 16 april 2012, 04:00

Västernorrland är ett av flera landsting som vill få bättre koll på anställdas bisysslor. Det är en fråga om förtroende, menar landstingets förhandlingschef.


– Det handlar inte om något generellt förbud mot bisysslor, utan om att alla bisysslor ska prövas. Allt ska dokumenteras. Allt ska följas upp, berättar Per Wahlberg, landstingsråd (M) i Västernorrland, om landstingets beslut att skärpa kollen för bisysslor.

Skälet till det nya beslutet är en granskning från förra året. Den visade att 47 av 287 landstingschefer, eller 16  procent, hade någon form av bi­syssla. Flertalet hade inte prövats formellt. Samtidigt säger landstingets egna riktlinjer att chefsuppdrag i huvudsak inte är förenligt med bisyssla.

Redan 2008 anmärkte landstingsrevisorerna på en bristande internkontroll för bisysslor. Förra året kunde landstingsrevisorerna än en gång konstatera att det saknats en tillräcklig kontroll för bisysslor.

Men nu ska det alltså ske en förändring i Västernorrland. Anställda inom landstinget har skyldighet att uppge bisyssla och det är där den stora insatsen ska göras, menar landstingets förhandlingschef Harald Englund. Så fort någon anställs ska en blankett om bisysslor fyllas i. Närmaste chef kommer att göra bedömningen om en bisyssla är okej eller inte, dock med stöd från exempel som landstinget bidragit med.

Att kunna känna ett förtroende för landstinget är den viktigaste anledningen till att se över bisysslor, enligt Harald Englund.

– Det kan vara förtroendeskadligt om någon har anställning hos oss också har en bisyssla som inte är förenlig med den anställningen.

Vad spelar det egentligen för roll att en anställd som sköter sitt jobb även gör något annat vid sidan av?

– Problemet uppkommer när det kan uppfattas som att den anställde använder sin anställning för egen vinning i sin bisyssla.

Landstinget Västernorrland är inte ensamt om att skärpa sina befintliga kontroller för bisysslor. Även Landstinget i Uppsala län ser nu över sina riktlinjer och vill börja registrera bisysslor mer noggrant. Under året ska Landstinget Dalarna göra en egen granskning av förekomsten av bisysslor bland sina anställda. Att bisysslor är i fokus på så många håll är kanske inte så konstigt enligt Harald Englund.

– Det beror framför allt kanske på att vi har en konkurrensutsatt situation i dag, där det är viktigt att landstinget har ett högt förtroende, säger han.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev