Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting snålar med viktig behandling mot psoriasis

Publicerad: 15 juni 2011, 08:34

Biologiska läkemedel kan betyda mycket för patienter med svår psoriasis, enligt nya rekommendationer från Läkemedelsverket. Men i dag snålar vissa landsting med behandlingen.


I dag, onsdag, publicerar Läke­medels­verket nya rekommendationer för behandling av psoriasis.

– Synsättet på psoriasis har ändrats, det är inte bara en hudsjukdom utan en systemsjukdom med koppling till diabetes, hjärt-kärlsjukdom och andra inflammatoriska sjuk­domar, säger Toomas Talme, över­läkare på Karo­linska universitetssjukhuset och en av experterna bakom rekommendationerna.

De biologiska läkemedel som godkänts mot psoriasis under senare år, tre TNF-hämmare och ett annat medel, har inneburit nya behandlingsmöjligheter och ökad livskvalitet för psoriasispatienter. Enligt Läkemedelsverket ska de dock sparas för dem med svår psoriasis eller psoriasisartrit, som inte svarat på annan invärtes behandling.

– Eftersom läkemedlen är dyra är det viktigt att rätt grupp får dem och inte de som skriker högst, säger Toomas Talme.

I dag anser han snarast att för få patienter får TNF-hämmare.

– I flera landsting snålar man med detta, det är konkurrens om de dyra läkemedlen. Många underskattar betydelsen av psoriasis, men sjukdomen påverkar livskvaliteten väldigt negativt.

Blir er rekommendation en piska för landstingen?

– De kan hjälpa klinikchefer att visa vad som gäller, att medel ska avsättas för psoriasis likväl som för andra svåra kroniska sjukdomar. Det är ofta unga människor som ska bära med sig detta länge, de förtjänar en god behandling, och det kan också löna sig på sikt.

Biologiska läkemedel kan ge svåra biverkningar. Därför krävs noggranna kontroller. Behandlingen ska skötas av hudläkare med stor vana av psoriasis, eller av reumatolog när lederna är drabbade.

Behandlingstrappa

Insatserna mot psoriasis trappas upp med ökande besvär, och om lederna drabbas.

1. Mjukgörande salvor och utvärtes kortisonpreparat. Behandling i primärvården.

2. Vid mer utbredd sjukdom sköter hudläkare patienten. Ljusbehandling kan ha god effekt.

3. Om detta inte räcker ges invärtes behandling med exempelvis metotrexat.

4. Patienter som inte svarar på eller tål traditionell behandling kan testa biologiska läkemedel, i första hand TNF-hämmare, i andra hand ustekinumab.

Källa: Läkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News