Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting stänger dörren för alla personalavknoppningar

Publicerad: 25 maj 2009, 14:06

Personalen på 22 vårdcentraler i Stockholm som visat intresse för att ta över verksamheten genom avknoppning kan nu släppa den tanken. Stockholms läns landsting stänger dörren helt för detta.


Rättsläget för om det är lagligt att låta personal ta över offentlig verksamhet, utan att denna först konkurrensutsatts på den öppna marknaden, gör att Stockholms läns landsting nu fattar beslut om att definitivt gräva ner idén om att knoppa av vårdcentraler till personal.

Före sommaren ska de 22 vårdcentraler som visat intresse för att ta över verksamheten få frågan om de fortfarande är intresserade av att göra detta. De vårdcentraler som svarar ja på frågan kommer att gå ut till försäljning genom öppet anbudsförfarande medan de som säger nej kommer att drivas vidare av landstinget.

I urvalskriterierna för försäljningen kommer landstinget att lyfta fram att kontinuitet är en viktig aspekt. Det kan ge personalen ett litet försprång i konkurrensen. Men de kan inte garanteras förköpsrätt.

De 22 vårdcentralerna ska lämna svar senast den 30 september. Hos dem som svarar ja ska minst hälften av personalstyrkan samtycka till att ett överlåtelseförfarande inleds.

– Till årsskiftet ska överlåtelserna vara klara, säger Catharina Elmsäter-Svärd, moderat finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Landstingsstyrelsen kommer att fatta beslut i frågan i slutet av veckan.

Under 2008 avknoppades fem vårdcentraler inom Stockholms läns landsting till personalägda bolag. Landstingets avtal om överlåtelserna har dock överklagats till domstol. I dagsläget ligger överklaganden för prövning i kammarrätten.

Relaterat material

Landstinget ändrar sig – avknoppningarna avbryts

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev