söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting utreder olämpliga frågor om mediekontakter

Publicerad: 18 juni 2009, 17:58

Landstinget Västmanland ska utreda uppgifterna om att anställda har fått frågor om sina kontakter med journalister när de har varit på lönesamtal.


Uppgifterna om olämpliga frågor kommer från Vårdförbundet och gäller framför allt anställda vid akutmottagningen på Centrallasarettet i Västerås. Under lönesamtalen har flera av dem fått svara på hur de ser på att uttala sig om sjukvården och sin arbetssituation i media.

Flera av dem har tolkat frågorna som en form av uppmaning om att hålla tyst.

– De har känt obehag över att frågan ställts just i samband med diskussionen om belöning, alltså lönen. Att uttala sig i media är en rättighet som vi har enligt grundlagen. Att ta upp den rätten i lönediskussionen är helt oacceptabelt, sade Vårdförbundets lokala ordförande Jani´ Stjernström när hon intervjuades i Dagens Medicins pappersutgåva tidigare i veckan.

Inom Landstinget Västmanland har uppgifterna lett till en intern diskussion. Nu har landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström (m) beslutat att frågan ska utredas närmare.

– Det är oerhört viktigt att vi har ett öppet och förtroendefullt klimat i vår organisation och att vi följer de lagar och regler som gäller i en offentligt styrd verksamhet, säger han i ett pressmeddelande.

Utredningen ska göras av Liselotte Sjöqvist, som är chef för landstingets division diagnostik där akutkliniken ingår. Hon ska ta reda på exakt vad som har sagts under lönesamtalen och hur väl chefer och anställda känner till vilka regler som gäller.

– Det är viktigt att både chefer och medarbetare känner till landstingets informationspolicy och förhållningssätt, och att vi tillsammans verkar för att skapa ett öppet klimat där medarbetarna känner sig trygga, säger landstingsdirektören Monica Berglund i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev