Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting vägrar skadestånd för lagbrott

Publicerad: 11 februari 2014, 11:15

Nu ifrågasätts praxis att arbetsgivaren ska betala skadestånd till facket när läkarna jobbar mer övertid än vad som är lagligt. Det principiellt viktiga ärendet ligger nu hos Arbetsmiljöverket.


Sedan 2003 har Läkarförbundets lokalföreningar kunnat begära skadestånd från landstingen för brott mot arbetstidslagen då läkare jobbat mer övertid än lagen tillåter.

Nu vägrar Landstinget i Västernorrland att betala skadestånd till Ångermanlands läkarförening, ÅLF, för de övertidstimmar som läkarna vid sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik arbetat i strid med arbetstidslagen under 2010 och 2011, rapporterar Läkartidningen.

Lokalföreningen, ÅLF, hade vid upprepade tillfällen krävt att landstinget skulle åtgärda underbemanningen på sjukhusen. När så inte skedde tröttnade facket till slut och begärde skadestånd av arbetsgivaren 2008. Det gick landstinget med på då och några år framåt.

När landstinget lovade att anställa fler underläkare avstod facket att kräva skadestånd under två års tid. Då underbemanningen ändå inte åtgärdats 2011 kom skadeståndskrav från ÅLF:s sida.  Men då satte landstinget klackarna i backen och sade nej.

Eftersom det inte finns några bestämmelser om var gränsen för övertid går i det centrala avtalet, kan frågan inte drivas i Arbetsdomstolen, säger Nils Erik Solberg, chefsjurist på Läkarförbundet, i Läkartidningen. Därför är förhoppningen nu att Arbetsmiljöverket vill ta i frågan.

Representanten för arbetsgivarsidan, Sveriges Kommuner och Landsting, hävdar dock att frågan faller utanför Arbetsmiljöverkets tillsyn. Om Arbetsmiljöverket kommer till samma slutsats finns det inga sanktioner mot brott mot arbetstidslagen och fältet är fritt för grava överträdelser som kan leda till risk för arbetstagarnas hälsa, enligt vad Nils Erik Sohlberg säger i artikeln.

Men att ta ut hur mycket övertid som helst straffritt blir inte möjligt för arbetsgivaren i vilket fall som helst, säger Kerstin Ahlberg, jurist och forskare i arbetsrätt vid Stockholms universitet, i samma artikel, eftersom det om inte annat skulle strida mot EU:s arbetstidsdirektiv.

Arbetsmiljöverket beräknas lämna besked inom tre veckor.

Relaterat material

Hög arbetsbelastning kan ge skadestånd

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev