Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landsting välkomnar att storregioner ska utredas

Publicerad: 12 februari 2010, 08:56

Regeringen har givit utredaren Mats Sjöstrand i uppdrag att se över regionkartan. Något som särskilt välkomnas av Norrlandslandstingen.


– Det här innebär att regeringen satt punkt för diskussionen om det ska bli regioner eller ej. Nu återstår bara frågan om när och vilka gränser de svenska regionerna ska ha, säger Kent Ögren, socialdemokratiskt landstingsråd i Norrbottens läns landsting.

Norrlandslandstingen har varit drivande i regionfrågan och har hos regeringen ansökt om att få gå samman i en gemensam Norrlandsregion.

Även Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, välkomnar beslutet att föra över frågan om regionindelning till Mats Sjöstrand, som leder översynsutredningen. Denna gör en översyn av den statliga regionala förvaltningen och ska ge förslag på hur denna samordnas bättre.

– Det är positivt att regeringen inte avslagit de ansökningar som kommit in, utan att de nu utreds vidare. Det ökar förutsättningarna att få till stånd en indelning som fungerar väl i alla delar av Sverige, säger SKL:s ordförande Anders Knape (m).

Relaterat material

Konsulter varnar för lösning med flera regioner i Norrland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev