Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Landsting vill få undantag från strejkens konsekvenser

Publicerad: 17 April 2008, 11:16

Vårdförbundet har hittills givit två dispenser till Region Skåne om undantag från strejkåtgärder. Ytterligare tre landsting har lämnat in ansökan om dispenser.


Inför en strejk kan arbetsgivaren agera på flera sätt för att försöka undvika situationer som kan riskera patientsäkerheten eller som betecknas som samhällsfarliga.

Ett sätt är att ansöka om dispens från delar av strejkåtgärderna hos Vårdförbundet centralt. Hittills har förbundet fått in ansökningar om dispenser från Region Skåne, Stockholms läns landsting, Landstinget i Värmland och Västerbottens läns landsting.

Två dispenser har hittills givits, för palliativ vård samt för cytostatikamottagningen vid Helsingborgs lasarett. Ytterligare dispenser kommer att ges under torsdagseftermiddagen.

– Dispenserna bygger inte på att arbetsgivaren betecknar strejkåtgärderna som direkt samhällsfarliga, utan de kan hänvisa till att det finns ett behov. Vi kan även ge dispenser om vi ser att konsekvenserna av strejken kan undergräva effekterna. Men dispenserna handlar alltså inte om samhällsfarlighet, berättar Carita Fallström, jurist på Vårdförbundet som handlägger dispenserna från landstingen.

Flera av de ansökningar som Vårdförbundet har fått in har varit så bristfälliga att de inte har kunnat behandlas och har därför skickats tillbaka.

– Om landstinget bara beskriver sin sak med några få rader har vi inte tillräcklig information, säger Carita Fallström.

Landstingen kan fortsätta att söka dispens hos Vårdförbundet under strejken.

Inför strejken har flera landsting förhandlat med Vårdförbundet lokalt om huruvida delar av strejkvarslet kan betecknas som samhällsfarligt, för att få vissa delar undantagna. I bland annat Västerbottens läns landsting har parterna kommit överens om detta.

Om parterna inte kommer överens kan landstingen gå vidare och begära att den centrala nämnd som parterna har för denna typ av frågor tar upp ärendet. Om nämnden anser att det föreligger samhällsfarlighet får landstinget undantag i den del som saken gäller.

Den centrala nämnden består av tre ledamöter från vardera parten. Inför konflikten ska ytterligare tre
– och oberoende – personer tillsättas. Arbetet med denna tillsättning pågår.

Arbetsgivarna har ytterligare en möjlighet att få undantag från konflikten om de ser att det uppstår en akut livshotande situation under strejken.

– I så fall har de möjlighet att beordra någon att utföra skyddsarbete. Sedan får parterna i efterhand förhandla om huruvida detta var rätt eller inte, berättar Carita Fallström.

Läs mer om Vårdförbundets lönestrid här!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev