Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Landstingen applåderar förslag på nya regioner

Publicerad: 27 Februari 2007, 10:57

Efter fyra års utredande presenterade i dag ansvarskommittén sitt slutgiltiga förslag på ny regionindelning av Sverige. Sex till nio storregioner ska ersätta dagens landsting. Landstingsförbundet välkomnar den föreslagna reformen.


– Vi behöver större regioner för att klara framtidens krav på hälso- och sjukvården. Många landsting är för små för att klara det utvecklingsarbete som behövs, säger Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson (s), i ett pressmeddelande.

Ansvarskommitténs förslag innebär alltså att dagens landsting upphör att existera för att i stället ersättas av mellan sex och nio storregioner med ansvar för bland annat hälso- och sjukvården.

Redan till valet år 2010 kan övergången ske i ett första steg, och senast år 2014 ska den nya indelningen vara genomförd, skriver ansvarskommittén i ett pressmeddelande.

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, som består av Landstings- och Kommunförbundet, understryker att det brådskar med att genomföra de förändringar som kommittén föreslår.

– Nu gäller det att omsätta ord i handling, annars riskerar vi att missa chansen, säger Ilmar Reepalu (s), Kommunförbundets ordförande.

Läs ansvarskommitténs slutbetänkande här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev