Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Landstingen belönas för kortare sjukskrivningar

Publicerad: 8 Februari 2007, 12:01

Om sjukskrivningarna minskar med mer än 5 procent i ett landsting får landstinget tillbaka hälften av de pengar som staten sparar på minskade sjukpenningkostnader. Det är innebörden i en överenskommelse med Landstingsförbundet, som regeringen fattar beslut om i dag.


Överenskommelsen är en fortsättning på den satsning som den socialdemokratiska regeringen initierade, den så kallade sjukskrivningsmiljarden. Den innebär att landstingen under 2007, 2008 och 2009 får en miljard kronor extra för att öka ansträngningarna att minska sjukskrivningarna.

Landstingen får liksom tidigare dela på 250 miljoner kronor som en fast summa efter befolkningsunderlaget. Resten av de 750 miljonerna går till de landsting som lyckas minska sjukskrivningarna mest.

Nytt i dagens överenskommelse är att bonusen ökar för de landsting som är bäst på att minska sjukskrivningarna. De landsting som minskade sjukskrivningarna med mer än 5 procent fick tidigare 25 procent av de pengar som staten sparade på minskade sjukpenningkostnader. Nu ökar bonusen till 50 procent.

Tidigare fick landstingen tillbaka 15 procent av statens sparade sjukpenningkostnader när sjukskrivningarna minskade med mindre än 5 procent. Nu får de tillbaka 25 procent.

Enligt överenskommelsen åtar sig landstingen också att se till att läkarna använder sig av de riktlinjer för sjukskrivningar som Socialstyrelsen och Försäkringskassan håller på att ta fram.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev