lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingen klarar pensionerna

Publicerad: 7 december 2018, 12:58

SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog är inte oroad över landstingens pensionsskulder. Foto: Rickard L Eriksson

Landstingens samlade pensionsskulder uppgår till drygt 244 miljarder kronor, vilket är nära 24 000 kronor per invånare. Mycket pengar? Javisst, men det är ingen fara på taket enligt SKL.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenRegion Jönköpings länRegion Östergötland

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Siffrorna kommer från pensionsbolaget Skandia som i en färsk rapport konstaterar att de 244 miljarderna motsvarar kostnaden för 50 000 sjuksköterskor under en tioårsperiod. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tycker dock att sammanställningen bör tas med en nypa salt.

Summorna är kända av landets regioner och landsting.

– Landstingen har koll på det här, många har till och med förbättrat soliditeten sedan 1998 när nya redovisningsregler för pensionsskulden kom. Två regioner har i dag positiv soliditet, vilket inte var fallet för några år sedan, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.

Soliditeten mäter hur stor del av skulderna som är finansierade med eget kapital, det vill säga visar landstingens långsiktiga betalningsförmåga. De två regioner som numera har positiv soliditet är Region Östergötland och Region Jönköping.

Annika Wallenkog sticker inte under stol med att det finns regioner som har – och har haft – tufft ekonomiskt under ett antal år. Det gäller speciellt Region Jämtland Härjedalen som har den sämsta soliditeten av alla landsting i hela landet.

– Men även där har man koll på pensionsskulden. Ingen region kommer att behöva höja skatten på grund av pensionsskulden. Ingen region har heller så ont om pengar i kassan att de inte kommer att kunna betala ut löner eller pensioner, säger hon.

Pensionsskulden är den totala skuld för pensioner som arbetsgivaren har till sina medarbetare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev