Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingen önskar påfyllning från staten

Publicerad: 14 december 2012, 08:40

Mer pengar från staten. Det står högst upp på landstingspolitikernas önskelista inför nästa år. Politikernas svar på Dagens Medicins enkät visar att ekonomin är ansträngd på många håll i landet.


– Hela Landstingssverige går på knäna i dag, säger Eva Tjernström (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Gävleborg.

Hon är en av tio landstingspolitiker i enkäten som sätter ökade generella statsbidrag högst upp på sin önskelista till regeringen.

– Jag vill att staten går in och höjer statsbidraget rejält och inte pytsar ut riktade satsningar som har en tendens att försvinna efter ett tag. En höjning av rambidraget ger förutsättningar att jobba långsiktigt, säger Åsa Kullgren (S), landstingsstyrelsens ordförande i Sörmland.

Men trots det kärva ekonomiska läget är det få landsting som planerar ytterligare sparpaket för 2013. De flesta svarar att de besparingar som gjorts de senaste åren är tillräckliga för att klara ekonomin just nu. Men det är en bräcklig balansgång.

– Vi har lagt en budget som innebär ökade anslag för sjukvården med 2,9 procent netto. Men det beror på vad som händer på intäktssidan under året. Konjunkturen svänger snabbt och det påverkar vår vardag, säger Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne.

Den ekonomiska oron har präglat landstingens budgetarbete.

– Vi har lagt en budget med buffert för att klara en lågkonjunktur, säger Åsa Kullgren.

En fråga som kommer att få stor betydelse för landstingens ekonomi under nästa år är förslaget om ett nytt system för skatteväxling mellan landstingen som ligger på regeringens bord. Förslaget innebär att modellen med mer ersättning för vårdtunga patienter skrotas. I stället ska utjämningen mellan landstingen baseras på hela befolkningen och faktorer som bland annat ålder, kön, inkomst och boendetyp.

De landsting som skulle förlora fruktar konsekvenserna för landstingsekonomin medan vinnarna otåligt väntar på ett beslut.

– Regeringen måste komma till skott när det gäller skatteutjämningen så att vi får en bra och stabil grund för sjukvården, säger Marie Morell (M), landstingsstyrelsens ordförande i Östergötland.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev