Nyheter
Landstingen saknar etiska regler vid upphandling
Publicerad: 28 juni 2006, 08:53
Få av Sveriges landsting och regioner ställer några som helst etiska krav på sina leverantörer. Det visar en undersökning från den ideella organisationen Fair Trade Center.
Vid upphandling från låglöneländer är det inte ett enda av Sveriges landsting eller regioner som ställer krav på att leverantörerna ska uppfylla FN:s arbetsorganisation ILO:s grundläggande krav på fackföreningsfrihet: förbud mot barnarbete, tvångsarbete och diskriminering. - Vi trodde att enkäten vi skickade ut till landstingen skulle ge bra exempel på hur man hanterade dessa frågor. I stället blev det ingenting. Det var en stor besvikelse, säger Henrik Lindholm på Fair Trade Center.
Inköp från låglöneländer handlar exempelvis om möbler, kläder, kirurgiska instrument och kaffe. Organisationen har en tregradig skala över hur väl en institution uppfyller krav på etiska överväganden vid sina upphandlingar. Betygen är röd, gul och grön, där grön står för godkänt. - Vi ställde upp extremt låga krav på landstingen för att nå upp till gul nivå, ändå är det bara nio landsting som når dit, övriga fick rött, säger Henrik Lindholm.
En del landsting har visserligen tagit upp frågan om att barnarbete inte får förekomma vid sina upphandlingar, men gör inga kontroller över att så inte sker. Det landsting som kommit längst vad gäller etisk krav är Landstinget i Kalmar län, enligt Fair Trade Center. - Det är absurt att en leverantör ska kunna uppnå fördelar genom att bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter. Samtidigt har vi sett att det kan ge en väldigt bra effekt när frågan väl kommer upp till diskussion, säger Henrik Lindholm.