Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingen satsar en miljard på samordning av IT-system

Publicerad: 19 maj 2006, 12:26

Sveriges landsting har enats om ett förslag till samordning av sina IT-system. En ny beställarfunktion kommer att ta fram en tydlig handlingsplan och se till ett den följs.


Samordningen är en fortsättning på den IT-strategi som presenterades av regeringen i mars i år. Under de närmaste tre åren kommer 1 miljard kronor att satsas på sju samordningsförslag, och projektet kommer att finansieras av alla landsting gemensamt.

Enligt Sören Olofsson, landstingdirektör i Stockholms läns landsting och ordförande i landstingens gemensamma arbetsgrupp, kommer förslagen att realiseras av de landstingsägda bolagen Carelink och Sjukvårdsupplysningen.se (tidigare Infomedica). Det har tidigare pratats om att bolagen kommer att slås ihop, men så kommer det inte att bli, berättar Sören Olofsson.

- Däremot behöver bolagen ges tydligare uppdrag och styrning för att genomföra sina uppdrag, och det kommer att skötas av en ny beställarfunktion, säger han.

Bland de sju områden som landstingen satsar på finns bastjänster för säker informationsförsörjning, interaktiva personliga tjänster för medborgarna, en nationell patientöversikt och en nationell ordinationsdatabas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev