Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingen slarvar med att stresstesta it-systemen

Publicerad: 7 april 2016, 05:30

Att inte stresstesta it-satsningar kommer stå dig dyrt. Ändå missas testen, enligt Staffan Barrefors på Nordic Medtest.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Värmland

”Vi har inte råd att testa” är rubriken på Staffan Barrefors föreläsning på Vitalis andra dag. Det är också ett autentiskt citat från en kund och handlar om it-lösningar i vården. En variant är ”Vi har inte tid att testa”.

– Men vi har ju inte råd att INTE testa, säger Staffan Barrefors, affärsansvarig på Nordic Medtest som är en del av Landstinget i Värmland och jobbar med tester av it-tjänster i vården.

Samtidigt som lösningarna blir alltmer komplexa och integrerade så påverkas de av lagar och partipolitik. Dessutom är sjukvårdens organisationer stora. Då är det svårt att lyckas och kvalitetssäkring är ett måste, enligt Staffan Barrefors.

– Jag har fått frågan om det är en naturlag att it-projekt alltid blir för dyra och försenade. Svaret är nej. Det går att kombinera tajt budget och snabbt införande, men det är inte lätt.

Lösningen är att testa sin it-satsning genom hela processen, från behovsanalys och kravställning, till upphandling, drift och avveckling.

– Jag skulle önska att man såg finansieringen ur ett livscykelperspektiv och tog med det i årsbudgetarna. I en tidig fas kan något bli dyrt men ur ett livscykelperspektiv blir det billigare och då ska vi göra det.

Staffan Barrefors tar ett exempel:

– Ett landsting kontaktade ett system och när de inte fick svar skickade de tusentals påstötningar per sekund. De hade inte tänkt på att de inte var ensamma om detta system, men nu drabbade deras påstötningar alla andra landsting.

Hade man testat hur systemet beter sig i olika lägen hade man kunnat åtgärda det innan man sjösatte det för detta landsting, enligt Staffan Barrefors.

Men hur mycket ska man budgetera för testerna? Det kan inte Staffan Barrefors svara på, utan säger att det skiljer sig från system till system.

– Men hur lång tid processen ska ta ska innefatta både kravställning, utveckling och test. Annars är det risk att man väljer bort det. Jag vågar garantera att alternativet är dyrare, men vågar inte säga hur mycket i procent.

Vad slarvar beställare mest med vad gäller tester?

– Ur mitt perspektiv tycker jag de slarvar i alla faser. När jag började på Nordic Medtest år 2014 var det vanligt. Nu är det inte lika vanligt men det händer.

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Värmland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News