Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingen vill slippa öronmärkta pengar

Publicerad: 18 april 2006, 12:47

Regeringens extrapengar till äldrevården är bra, men landstingen och kommunerna borde få bestämma hur pengarna ska användas. Det skriver Sveriges Kommuner och Landsting i en kommentar till vårbudgeten.


Regeringen skjuter till pengar redan i år för en ny utvecklingsplan för bättre vård och omsorg om de äldre. I år blir bidraget 0,6 miljarder kronor och ytterligare 1,5 miljarder kronor kommer år 2007 och 2008. Pengarna riktas särskilt till de mest vårdbehövande äldre.

- Vi välkomnar den satsningen. Vi delar givetvis regeringens ambition att Sverige skall bli världens bästa land att åldras i. Men vi hade föredragit ett generellt stöd istället för den flora av öronmärkta bidrag som nu föreslås, säger Lars Isaksson, ordförande i Landstingsförbundet.

Sveriges Kommuner och Landsting är också positiv till regeringens satsning på integrationsåtgärder. Framför allt välkomnas den engångsersättning på 20 000 kronor för varje enskild flykting som utbetalas under 2006. Dessutom ökas schablonersättningen med 6 procent från och med 2007. Den ersättningen är dock fortfarande för låg för att täcka de verkliga kostnaderna, enligt Sveriges Kommuner och Landsting.

Regeringen beskriver det ekonomiska läget i kommuner och landsting som bra. Den goda ekonomin borde användas till att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor, enligt regeringen.

- Lika lön för likvärdigt arbete är en mycket bra ambition. Men lönebildningen måste förbli en fråga för arbetsmarknadens parter, säger Lars Isaksson i en kommentar.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev