Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Landstingens it-säkerhet är relativt god”

Publicerad: 12 november 2015, 10:00

Utpressning, industrispionage och sabotage. Den svenska vården är inte förskonad från it-brott – men får samtidigt bra betyg.


Örjan Westman, regional director för it-säkerhetsföretaget Checkpoint i Norden, Baltikum och Benelux förklarar att it-brott med ekonomiska motiv har vuxit starkt de senaste åren. En vanlig metod är att angriparna tar sig in, krypterar filer och sedan kräver betalt för att kryptera upp dem.

Har det även hänt svenska vårdföretag och landsting?

– Jag kan inte svara exakt. De vi känner till får vi inte berätta om, men landsting har drabbats, säger han till Dagens Medicin

Har landstingen gått med på att betala?

– Nej, jag tror inte att någon har betalat. Man har försökt att rädda situationen genom att ha säkerhetskopior och så vidare. Men det har orsakat stora driftstörningar, och det kan vara illa nog.

Enligt Örjan Westman förekommer även brott med vad han kallar indirekt ekonomisk vinning. Exempelvis industrispionage mot läkemedelsbolag då det finns ett stort intresse att komma åt forskningsinformation för att sedan kunna tillverka plagiat.

Förekommer det även i Sverige?

– Ja, man vet ju att de flesta forskningsföretagen i Sverige på ett eller annat sätt varit utsatta för industrispionage. Men det är samma sak där, de verksamheterna vill inte gå ut med det.

Vilka intressen kan ligga bakom?

– Vi vet att mycket av industrispionaget kommer från Kina. När det gäller ekonomisk vinning är en hel del organiserat. De organisationer som håller på med droghandel använder sig även av internet för att komma över pengar.

Örjan Westman berättar att det även förekommer mer sabotageliknande angrepp riktade mot läkemedelsindustrin från vad han kallar för ideella organisationer som motsätter sig djurförsök.

– Man har ju sett att man har använt angrepp för att slå ut tjänster och skada de här företagen på olika sätt. Det här är mer en protestform mot någon form av uppförande de inte gillar hos företagen. Det är ett sett att skapa debatt och diskussion.

Enligt Örjan Westman har det blivit populärt bland angriparna att använda sig av smarta telefoner då de, oavsett verksamhet, ofta är väldigt dåligt skyddade. Han nämner att det kan ske via appar och att angriparna sedan kan använda såväl mejlfunktionen samt aktivera både mikrofon och kamera för att komma åt information. Den risken är dock inte så stor i vården.

Hur bra är landstingens it-säkerhet mot andra typer av angrepp?

– Landstingens it-säkerhet är relativt god. Den är absolut inte sämre än någon annan verksamhet i Sverige, absolut inte, säger Örjan Westman.

Men det förekommer att känslig information, exempelvis innehållande personnummer, felaktigt sprids via mejl, fortsätter han.

– Det finns lösningar på de här områdena, men de är tyvärr inte så väl implementerade.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev