Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstinget åtgärdade inte kända brandrisker

Publicerad: 13 juli 2016, 04:30

Mälarsjukhuset.

Foto: Wikimedia Commons (CC0)

Brandskyddet på sjukhusen i Sörmland är bristfälligt, något som landstinget vetat om länge utan att åtgärda.


Ämnen i artikeln:

MälarsjukhusetKullbergska sjukhusetNyköpings lasarettLandstinget Sörmland

Vid en stickprovskontroll vid Mälarsjukhuset år 2012 upptäckte räddningstjänsten att det fanns hål i flera av de innerväggar som ska kunna stå emot en brand, rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland. Det gör att giftiga och explosiva gaser kan spridas vid en brand.

Många av hålen kom till när internet drogs in i byggnaden på 90-talet, men även när andra rör och kablar anlagts. Problem med brandsäkerheten finns även på Nyköpings lasarett och Kullbergska sjukhuset.

Det var först 2014 när räddningstjänsten påpekade att det kunde bli en fråga om vite på 20 miljoner kronor, som landstinget anlitade en firma för att täta hålen.

– Egentligen visste vi det här. Vi har ju haft andra prioriteringar också, och att springa ifatt 40 år gamla synder är svårt för oss när vi har fullt av andra projekt i övrigt också, säger Jonny Niskanen, teknikchef på landstinget, till P4 Sörmland.

Monika Nyman, huvudskyddsombud för sjuksköterskorna, är kritisk och säger att säkerheten måste ha högsta prioritet.

– Det äventyrar säkerheten för både patienter och personal, säger hon till radiokanalen.

Trots att arbetet med att täta hålen görs på heltid har man än så länge bara kommit halvvägs på Mälarsjukhuset. På Kullbergska sjukhuset och Nyköpings lasarett ska tätningsarbetet påbörjas först i höst.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev