Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstinget fick betala för politikernas mat och vin

Publicerad: 17 juli 2009, 12:04

Landstinget fick betala för politikernas mat och vin

Foto: Foto: Photos.com

Politikerna i Västernorrland har ätit dyra middagar och druckit stora mängder alkohol för landstingets pengar, visar en granskning.


Vid sitt sista sammanträde före sommaren beslutade fullmäktige i Landstinget Västernorrland att stoppa den interna representationen för att spara pengar. Samma kväll åt tolv politiker från moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet middag på en restaurang i Härnösand. Notan på 3 365 kronor skickades till landstinget, visar en granskning gjord av den lokala tidningssajten Allehanda.se.

Moderaternas gruppledare Jacomina Beertema försvarar agerandet med att middagen skulle betalas med de pengar som partierna får från landstinget.

– Hade det varit landstingets pengar så hade det inte hänt, inte över min döda kropp. Men detta är pengar som landstinget har avstått från. Det jag kan uppfatta som problematiskt är att landstinget fortfarande administrerar pengarna, säger hon till Allehanda.se.

Tidigare i våras hade landstinget besök av en delegation från vänortslänet Somogy i Ungern. Under två kvällar drack den högsta landstingsledningen och gästerna i genomsnitt en flaska vin per person och kväll samt konjak, whisky, snaps och starköl. Totalt kostade alkoholen landstinget 6 702 kronor, visar Allehanda.se:s granskning.

Landstingsstyrelsens ordförande Ewa Söderberg (s) var med under besöket. Hon förklarar att det finns beslut om att landstinget får bjuda på alkohol vid besök från utlandet.

– Vad är rimligt och inte? Vi kanske dricker olika i olika kulturer. Vi började på eftermiddagen och det är klart, vi drack en del, så är det. Det kan verka frånstötande, säger hon till Allehanda.se.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev