Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstinget godkände och anmälde läkare

Publicerad: 10 februari 2015, 10:55

Först intygade det hans specialistkompetens, sedan skrev landstinget 50 avvikelserapporter.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om händelser där sjukhus först utbildat och sedan intygat en läkares specialistkomptens, för att bara något år senare anmäla samma läkare som en fara för patientsäkerheten, se artiklar nedan. Nu har samma sak hänt i primärvården i ett landsting i Mellansverige.

Det handlar om en läkare som efter handledarens och ST-studierektorns intygande fick sitt specialistbevis i allmänmedicin i mitten av 2013. Läkaren började sedan arbeta på samma vårdcentral där han gjort merparten av sin ST. Redan under våren 2014 skrev vårdcentralen omkring 50 avvikelserapporter gällande läkaren.

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård omsorg, Ivo, ska avvikelserna handla om patienter som känt sig illa eller nonchalant bemötta. I vissa fall ska de ha blivit utskrattade och dessutom förvägrats undersökningar. Läkaren sade själv upp sig i slutet av förra året sedan landstinget hotat vidta arbetsrättsliga åtgärder.

Verksamhetschefen för vårdcentralen skrev i samråd med chefläkaren i början av 2015 Ivo-anmälan där det utöver avvikelserapporterna stod att läkaren kunde vara en fara för patientsäkerheten. I anmälan framgår också att läkarens tid vid vårdcentralen, även före och under ST:n, kantats av samarbetssvårigheter, bemötandeproblematik och arbetsvägran. Problemen ska sedan ha eskalerat efter att läkaren blivit färdig specialist.

Vad det ett korrekt beslut att intyga hans specialistkompetens?

– Den saken måste handledaren och ST-studierektorn svara på, jag är inte läkare. Men jag vet att vi var väldigt tveksamma och det var väldigt mycket diskussioner, säger verksamhetschefen till Dagens Medicin.

Verksamhetschefen påpekar att det krävs mycket dokumentation och diskussion innan ett beslut om att anmäla en läkare som en möjlig patientsäkerhetsfråga kan fattas.

Men man måste väl ha på fötterna för att intyga en läkares specialistkompetens också?

– Ja.

När Dagens Medicin ringer upp läkaren känner han inte till Ivo-anmälan, men förklarar att han tycker att den är fel.

– Jag slutade för att jag tyckte att de utsatte patienterna för fara, säger han och nämner att vårdcentralen inte gav honom tillräckligt med tid för patienterna samt att det saknades rutiner.

Dagens Medicin har sökt läkarens handledare utan resultat.

Relaterat material

Sjukhus släpper igenom farliga läkare

Hade en lista med operationer han fick göra

Var ansvarig läkare i fem lex Maria-ärenden

Färdig specialist ”svårare att komma åt”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev