Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstinget hoppas på hackers

Publicerad: 13 september 2013, 11:46

Foto: Photos.com

I helgen tävlar 30 dataentusiaster i East Sweden Hack i Linköping. Landstinget i Östergötland är en av arrangörerna som hoppas på att dra nytta av deltagarnas kreativitet.


Deltagarna i eventet får tillgång till öppna data, bland annat från landstinget.

– Vi förväntar oss att de här kreatörerna ser på vår verksamhet och data med nya ögon och kan använda det till att skapa applikationer och webbtjänster som kan bli till nytta för våra kunder, det vill säga medborgarna, säger John Wallén, IT-strateg på Landstinget i Östergötland, och landstingets representant i projektgruppen för East Sweden Hack.

Några exempel på tjänster kan han egentligen inte ge, säger han, poängen är att det ska komma upp helt nya idéer.

– Men man skulle kunna använda våra data för att skapa en app som svarar på var närmaste tandläkare finns, till exempel.

Det har blivit populärt att arrangera så kallade hackathons – eller ”hack” kort och gott – för stora företag, organisationer och myndigheter. Under en eller ett par dagar tävlar människor med dataprogrammeringskunskap om att hitta på nya tjänster med hjälp av olika data.

– Det ligger i linje med den nationella strategin att öppna upp data och skapa moderna e-hälsotjänster för allmänheten, säger John Wallén, som även sitter i tävlingsjuryn.

Det lag som vinner tävlingen får en resa till ”Le Web”, ett jättehack i Paris, och konsulthjälp för att få ut sin webbtjänst på marknaden. Hälften av deltagarna är högskolestudenter, hälften yrkesverksamma.

Andra medarrangörer är Linköpings universitet och Östgötatrafiken.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev