Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstinget i Kalmar län vill slippa betala avgift till SKL

Publicerad: 25 mars 2009, 08:09

Landstingen borde slippa att betala förbundsavgiften till SKL, anser Landstinget i Kalmar län. SKL säger nej men öppnar för att ge medlemmarna ekonomisk kompensation på annat sätt.


Landsting och kommuner betalar årligen en förbundsavgift till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Totalt får förbundet in 425 miljoner kronor årligen från sina medlemmar.

Men i dagens ansträngda ekonomiska läge bör SKL dra sitt strå till stacken och låta landsting och kommuner slippa betala avgift under de närmaste två åren, anser Anders Henriksson, socialdemokratiskt landstingsråd i Landstinget i Kalmar län. I ett brev till SKL föreslår han, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, Johan Persson, att SKL inte ska ta ut någon förbundsavgift för åren 2010- 2011.

– Vi ute i landsting och kommuner vänder och vrider på varenda krona. Då måste vi även ifrågasätta avgiften till SKL, säger Anders Henriksson.

Landstinget i Kalmar län betalar 5,6 miljoner kronor om året till förbundet.

SKL kan dock inte tillmötesgå förslaget.

– Vi är en förening som, av juridiska skäl, inte kan låta bli att ta in medlemsavgift och vi får inte underbalansera vår budget, säger SKL:s vd Håkan Sörman.

Men SKL diskuterar nu att låta medlemmarna få del av hälften av det kapital på 2 miljarder kronor som förbundet har efter försäljning av olika bolag.

– Styrelsen har fått mandat att fatta beslut om huruvida den ska dela ut maximalt 1 miljard kronor till medlemmarna, som ett engångsbelopp. Det skulle motsvara förbundsavgiften för ett par år. Det här är något som vi efter lång juridisk utredning kommit fram till är möjligt, säger Håkan Sörman.

Under våren väntas SKL:s styrelse ta ställning till frågan. Om den beslutar sig för att ge medlemmarna del av kapitalet kan detta komma att betalas ut under 2010.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev