söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstinget kan ta över dirigering av ambulanser

Publicerad: 23 april 2014, 14:59

Dirigeringen av ambulanser i Uppsala län kan komma att skötas i egen regi av landstinget.


Landstingen i Uppsala län, Sörmland och Västmanland har tillsammans gjort en utredning för att ta fram ett förslag till en långsiktigt hållbar lösning gällande dirigering av ambulanser. Enligt förslaget ska ambulansdirigeringen ske i egen regi.

Tidigare hade Landstinget i Uppsala en upphandling med Medhelp som man var nöjd med men Medhelp sa upp avtalet och då upphandlades i stället SOS Alarm. Det avtalet går ut 31 maj 2015.

– Sedan vi lite akut tecknade avtalet har vi diskuterat och utrett hur vi ska gå vidare. Av kvalitetsskäl har vi landat i att driva ambulansdirigering i egen regi, säger Nina Lagh (M), landstingsråd i Uppsala län.

Anledningen till att inte göra ännu en upphandling ska, enligt Nina Lagh, inte bero på att SOS Alarm gjort ett dåligt jobb utan snarare på att man vill öka landstingets inflytande.

– Vi behöver titta på en långsiktig lösning. Med egen regi äger vi själva frågan om vilka som ska svara i telefon och kan därför se till att vi har kompetent personal. Skickliga medarbetare kan redan i telefon påbörja bedömning av patient så att denna kommer rätt på en gång, säger hon.

För att minska sårbarheten med ambulansdirigering i egen regi föreslås även ett samarbete med andra landsting, i första hand Sörmland och Västmanland.

– Vi har tidigare samarbetat men om andra vill ansluta så finns det inga hinder, säger Nina Lagh.

Landstingsstyrelsen i Uppsala län fattar beslut i frågan måndag 28 april.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev