Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstinget självkritiskt om kontroversiell sjukhusmat

Publicerad: 2 juli 2009, 11:28

Stockholms läns landsting gjorde fel när det upphandlade leveranser av sjukhusmat. Det slår landstinget självt fast, efter två oberoende utredningar.


Stockholms läns landsting är självkritiskt. Två oberoende utredningar visar nu att landstinget gjorde fel när de upphandlade den omdiskuterade sjukhusmaten, ett lukrativt kontrakt som gick till snabbmatsföretaget Sodexo. Rutinerna måste bli bättre, slår landstinget fast.

Innehållet i landstingets nya avtal stämmer överens med det som landstingsfullmäktige beslutade om, enligt ett pressmeddelande. Men upphandlingen borde ha skötts på ett annat sätt. De två utredningarna visar att det finns en rad formella brister, både i detta speciella fall och allmänt då landstingets centrala upphandlingsavdelning gör en så kallad samordnad upphandling.

– Vi har all anledning att vara självkritiska, säger Mona Boström, landstingsdirektör i Stockholms läns landsting.

Den politiker som har fått klä skott för den misslyckade upphandlingen är folkpartisten, tillika landstingsrådet, Maria Wallhager som även hon, i ett eget pressmeddelande, är självkritisk.

– Måltiden ska vara en höjdpunkt för våra patienter, och bra, säker mat är en viktig del av vården, säger hon i pressmeddelandet.

Men enligt flera bedömare är sjukhusmaten i Stockholm allt annat än en höjdpunkt. Framför allt är det matens dåliga kvalitet som varit i fokus. Inte minst sedan Svenska Dagbladet avslöjade att den skandalomsusade sjukhusmaten innehåller flera omtvistade tillsatser samt att det varit en rad andra problem kring denna mat, som försenade leveranser, exploderande matförpackningar, och så vidare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev