Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstinget slösar genom att spara

Publicerad: 23 februari 2011, 15:54

Kvinnan nekades förebyggande fotvård av ekonomiska skäl, i stället har hon vårdats på sjukhus flera gånger till en mångdubbel kostnad. Nu har kvinnan DO-anmält landstinget.


Sveriges Radio P4 Blekinge rapporterar om en kvinna i Blekinge som lider av en medfödd sjukdom, Klippel-Trenaunay-Webers syndrom. Kvinnan har vid tre tillfällen drabbats av rosfeber på grund av sår på fötterna, och har då blivit inlagd i minst fyra dagar per insjuknande.

För att kunna undvika infektioner i fötterna fick kvinnan en remiss för kontinuerlig fotvårdsbehandling från en specialist.

Men trots remissen vill inte medicinkliniken ge fotvård till kvinnan eftersom de anser att hon tillhör en icke-prioriterad patientgrupp.

Medicinklinikens verksamhetschef Ann Jimsson beklagar situationen, och hänvisar till landstingets ekonomiska situation.
 - Jag tror det kommer bli vanligare att enskilda patienter drabbas hårt, för vi har ett jättestort underskott och tvingas nu prioritera varenda grej, säger hon till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Men enligt Sveriges Radio P4 Blekinge kostar ett normalt vårddygn cirka 3 000 kronor, och landstingets nota för kvinnans tolv dygn på sjukhuset skulle därmed bli 36 000 kronor.

En fotvårdsbehandling kostar landstinget 250 kronor.

Kvinnan har nu anmält Landstinget Blekinge till diskrimineringsombudsmannen, DO, eftersom hon menar att alla patienter har rätt till den vård som krävs, oavsett om sjukdomen är ovanlig eller inte.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev