Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingschef polisanmäld för miljonbetalningar

Publicerad: 24 september 2013, 08:10

Landstingschefen köpte utredningar och utbildningar för mer än 8 miljoner kronor av en läkarbekant.


Våren 2012 reagerade personaldirektören Lena Tell i Landstinget Västmanland på en ”luddig” faktura. Det ledde till att en revisor tillsattes för att genomlysa en landstingsenhets utbetalningar, skriver tidningen Västmanlands Läns Tidning, VLT. Det skulle snart visa sig att stora belopp betalats ut till en och samma konsultläkare sedan 2010.

Landstinget fått i uppdrag att leverera en ny sorts utredningar av långtidssjukskrivningar till Försäkringskassan. Den nu polisanmälda landstingschefen tog då in konsultläkarens bolag. Läkaren och landstingschefen var bekanta sedan tidigare, då chefen bland annat varit vd för ett av konsultläkarens bolag.

Bolaget debiterade sedan landstinget även för utbildningar och medicinsk rådgivning. Landstinget hävdar i dag att flera utbildningar aldrig ägt rum.

Enligt revisionsbolaget som har tittat på utbetalningarna ska konsultläkaren ha saltat notan rejält och tagit emot cirka 6 miljoner kronor mer än brukligt.

Landstingschefen fick lämna sin tjänst förra årsskiftet. Nu är hon alltså polisanmäld – en anmälan hon avböjt att kommentera i VLT.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev