Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Landstingschef stoppade kritisk insändare från läkare

Publicerad: 15 december 2009, 13:13

Chefredaktören för personaltidningen i Landstinget Kronoberg hoppar av i protest efter att ledningen stoppat en kritisk insändare från en läkare.


Den stoppade insändaren var skriven av distriktsläkaren och vårddebattören Bengt Järhult i Ryd och handlade om att Landstinget Kronoberg har sparat in på den årliga julklappen till de anställda. ”Och det hände sig strax före jul att från Kejsarinna Franks kansli utgick ett påbud att all personal kunde känna sig blåsta på sin julgåva 2009”, lyder inledningen till den satiriska texten.

– Artikeln var färdigredigerad och klar, men ansvarig utgivare ville ändra i den och lägga till ett långt svar. Det var omöjligt för oss. Min uppfattning är att den stoppades för att den var misshaglig, säger May Olsson, chefredaktör för personaltidningen Bladet, till Smålandsposten.

Enligt May Olsson har det blivit allt svårare att få in kritik mot landstinget i personaltidningen. Därför väljer hon nu att lämna sitt uppdrag.

Bladets ansvariga utgivare Ingrid Persson, informationsdirektör i Landstinget Kronoberg, försvarar hanteringen med att det skulle gå för lång tid om Bengt Järhults kritik skulle bemötas i nästföljande nummer av tidningen. Bengt Järhult själv känner sig censurerad, rapporterar Smålandsposten.

”Det är tråkigt att Landstinget Kronoberg nu sällar sig till diktaturerna i forna östliga kommunistländer, Saudiarabien och Eritrea”, skriver han i brev till sina kollegor.

Fotnot: Bengt Järhults formulering om "Kejsarinna Franks kansli" syftar på Suzanne Frank (m), ordförande för landstingsstyrelsen i Kronoberg.

Läs den stoppade insändaren:

”Det hade varit gott med en jultallrik” (publicerad av Smålandsposten)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev