söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingsdirektör får veta hur giftig hon är

Publicerad: 3 mars 2014, 13:10

Hallå där … Eva Ljung, landstingsdirektör för Landstinget i Uppsala, en av 20 lokala profiler i Uppsala som låtit sitt blod testas för att se hur mycket miljögifter det innehåller.


Varför lät du dig testas?

– Jag tycker att det är lite kul att titta på hur miljön påverkar. Sen är jag även nyfiken på hur mina värden ser ut. När jag fick frågan var det självklart för mig att jag skulle delta.

Varför är ämnet viktigt för dig?

– För att vi ska kunna se hur vi kan skydda våra barn. Miljötänk påverkar framtida generationer. Landstinget försöker aktivt jobba med att se över kemikalier och bidra till en förbättring ett steg i taget.

Utsätter du dig för mycket kemikalier i vardagen?

– Nej, det skulle jag inte säga… eller inte vad jag vet i alla fall. Men jag har jobbat som tandläkare i många år och det skulle vara roligt att se om det gör någon skillnad jämfört med andra som inte har gjort det.

Är du orolig för vad proverna visar?

– Nej inte direkt, inte om jag inte är mer konstig än så här efter 54 år. Jag har ingen aning om hur proverna ser ut, men det blir spännande att se om det är någon skillnad beroende på vilken stad man bor i och hur gammal man är.

Kommer du att försöka leva annorlunda nu efter provsvaren?

– Det beror på vad proverna visar. Jag kommer att ta till mig av vad expertisen säger men om det handlar om att avstå saker i vardagen så kan det bli svårt. Jag gör absolut ett försök, men jag vet inte om förändringen kommer att hålla i sig.

Dagens Medicin återkommer under tisdagseftermiddagen med svaret på testerna av Eva Ljung.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev