Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingsdirektör försvarar polisanmäld tjänsteman

Publicerad: 14 februari 2008, 09:55

Ingen tjänsteman har gjort något fel. Och det ändrade pappret var bara ett informationsmaterial. Landstingsdirektören i Stockholm försvarar nu den omdiskuterade hanteringen av avknoppningar.


Den politiska oppositionen har rasat och en tjänsteman har polisanmälts för förfalskning. Hanteringen av landstingets dokument  Riktlinjer för avknoppning och utmaningsrätt avseende anställda  har orsakat ett storbråk i Stockholms läns landsting de senaste dagarna.

Allt började när Svenska Dagbladet avslöjade att reglerna för när vårdpersonal tar över verksamheten plötsligt hade ändrats, så kallad avknoppning. Tidigare angavs att det krävs en majoritet i personalgruppen som stöder ett övertagande. I fredags, den 8 februari, ändrades formuleringen så att någon majoritet inte längre behövs. Det beskrivs numera bara som  en fördel om majoriteten av personalgruppen är positiv till en avknoppning .

Men datumen på själva dokumentet ändrades inte trots att ordalydelsen fått en annan innebörd, något som retat oppositionen i landstinget. Oppositionslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s) kallade landstinget ett laglöst land. Och igår, onsdag, polisanmäldes den tjänsteman som gjorde ändringen. Polisanmälan gjordes av landstingspolitikern Johan Sjölander (s) som vill veta om det rör sig om förfalskning.

Men kritiken tillbakavisas helt och hållet av landstingsdirektör Mona Boström. I ett brev till Ingela Nylund Watz skriver hon att ingen tjänsteman har gjort något fel och att dokumentet i själva verket bara var ett PM vars innehåll anpassades till övrigt informationsmaterial som landstinget har, inget policydokument.

De ansvariga tjänstemännen har rätt att själva ändra i sitt material , skriver Mona Boström.

Däremot skulle det ha framgått att dokumentet hade reviderats. Det är något som hon nu ska påpeka för berörda tjänstemän.

Mona Boström skriver:  Genom ett förbiseende tydliggjordes inte på dokumentet att texten hade ändrats, vilket skulle ha gjorts. Det är ett misstag som jag beklagar .

Dessutom ska hon föreslå landstingsstyrelsen att dokumentens giltighet ska prövas årligen i samband med budgetbeslut.

Läs det aktuella dokumentet "Riktlinjer för avknoppning" på landstingets hemsida.

Relaterat material

Ändringar i regler för avknoppning polisanmäls

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev