söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingsdirektör i Kronoberg slutar

Publicerad: 3 april 2013, 11:03

Att Landstinget Kronobergs direktör slutar ska handla om ett gemensamt beslut, enligt landstingsstyrelsens ordförande. (Uppdaterad version).


– Vi har nått en gemensam överenskommelse mellan Börje Lindqvist och den politiska ledningen att Börje Lindqvist ska sluta, säger landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (M), till Dagens Medicin.

Vad beror beslutet på?

– Vårt landsting står inför stora beslut. Vi har ett stort budgetarbete framför oss och stora investeringsbeslut. Börje Lindqvist har varit hos oss i drygt fem år och hör till de landstingsdirektörer som har suttit längst i Sverige. När vi inleder detta stora arbete vill vi ha ett nytt ledarskap.

Vad är det ni söker som Börje Lindqvist inte har?

– Att vara landstingsdirektör är ett oerhört slitsamt arbete, inte minst i en sådan här situation. Eftersom arbetet är krävande är det viktigt med förnyelse.

Varför är det viktigt med förnyelse och inte erfarenhet på posten?

– När man suttit så länge som Börje Lindqvist har gjort har man genomfört stora beslut. Nu står vi inför ett nytt skede. Det här är egentligen inte så konstigt. Landstingsdirektörerna sitter ungefär så här länge överallt.

Finns det inte en poäng med att sitta längre än så?

– Inte när vi står inför så här stora beslut.

Hur snart kan landstinget väntas få en ny ordinarie landstingsdirektör?

– Vi kommer att påbörja ett rekryteringsarbete som vanligt. I det här skedet är det viktigt att få till det inför en ny mandatperiod.

Vad kommer ni att söka efter för egenskaper hos den nya landstingsdirektören?

– Det är ett tag kvar. Den profilen ska vi arbeta vidare med.

Martin Myrskog, tidigare tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, tar över Börje Lindqvists arbete så länge.

Sveriges Radio P4 Kronoberg uppger att Börje Lindqvist kommer att vara anställd inom landstinget till och med juni 2015. Han kommer därmed att få knappt 2,9 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Även Börje Lindqvist säger till Dagens Medicin att beslutet var gemensamt. Han beskriver ändå situationen som ”omtumlande”. Det är ännu inte är klart vad han ska göra härnäst, men eftersom hans avtal löper ett tag till finns han kvar ”till landstingsstyrelsens förfogande”.

– De här fem, nästan sex, åren som jag har arbetat i Landstinget Kronoberg har varit fantastiska år. Framför allt för att jag har lärt känna väldigt duktiga medarbetare. Vi har flyttat fram landstingets positioner och har fått bra resultat i exempelvis Öppna jämförelser, säger han.

Är du nöjd med ditt arbete som landstingsdirektör?

– Absolut. Jag är hundraprocentigt nöjd med det arbete jag har gjort.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev