Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Landstingsdirektören i Uppsala län får sparken – igen

Publicerad: 12 februari 2015, 15:22

Eva Ljung tillträdde som landstingsdirektör 2013 sedan hennes företrädare tvingats från sitt jobb. Nu får hon själv gå med omedelbar verkan.


Enligt ett pressmeddelande från Landstinget i Uppsala län, med landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) som avsändare, fattades beslutet i dag av honom själv i samråd med landstingsstyrelsens arbetsutskott.

– Styrningen över landstinget förutsätter en nära och förtroendefull relation mellan politik och förvaltning. Landstingsdirektören har en nyckelroll i organisationen och i att säkerställa genomförande av fattade beslut. Situationen är inte hållbar och det finns brister i förtroendet, säger Börje Wennberg i pressmeddelandet.

Eva Ljung fick alltså inte så lång tid på posten. Hennes företrädare Kerstin Westholm blev av med sitt jobb sedan landstingsrådet Erik Weiman (M) fattat beslut i frågan på egen hand. Ärendet blev en rättssak och förvaltningssrätten konstaterade att uppsägningen var felaktigt gjord. Bakgrunden till att hon fick lämna direktörsjobbet var att landstingsrådet inte ansåg att politiska ställningstaganden fick tillräckligt tydligt genomslag. När hon gick hade Landstinget i Uppsala län bytt direktör sex gånger på tio år. Nu är det alltså dags igen.

Eva Ljung rekryterades av en tvärpolitisk grupp från Moderaterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Hon har rätt till ett avgångsvederlag på tolv månadslöner.

Relaterat material

Hon kan bli ny landstingsdirektör

”Jag får inte fega ur och inte vidta nödvändiga åtgärder”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev