Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingspolitiker hoppar av efter kritik mot besparingar

Publicerad: 15 februari 2010, 10:17

Landstingspolitiker hoppar av efter kritik mot besparingar

Foto: Ewa Söderberg (s).

Ewa Söderberg (s), ordförande för landstingsstyrelsen i Västernorrland, avgår med omedelbar verkan efter den hårda kritiken. (Ny version 14.48)


Den politiska ledningen i Landstinget Västernorrland har fått svidande intern kritik sedan Margaretha Rödén, sjukhusdirektör för Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand, petades strax före nyår. Många anställda på sjukhuset anser att besparingarna som innebär att uppemot 700 personer får sluta är orimliga. Samtidigt har de lokala medierna skrivit spaltmeter om hur mycket cheferna som ska genomföra nedskärningarna får betalt.

En av dem, en konsult som skulle fungera som personalchef, fick dessutom sluta efter bara några dagar sedan det avslöjats att hon använt en tidigare arbetsgivares betalkort för privata inköp.

Efter de senaste månadernas turbulens väljer landstingsstyrelsens ordförande Ewa Söderberg (s) nu att avgå. Det meddelade hon vid en presskonferens på förmiddagen i dag, måndag.

– Jag gör det för landstingets skull, för det har blivit svårt att föra en vettig diskussion. Jag gör det också för partiets skull men även för min egen skull. Jag är inte mer än människa och det har varit tufft, sade hon inför journalisterna.

Tills vidare ersätts Ewa Söderberg av landstingsstyrelsens vice ordförande Benny Eriksson (s). Sedan utser socialdemokraterna en permanent efterträdare som ska godkännas av landstingsfullmäktige.

Relaterat material

Besparing i Sundsvall slår hårdast mot sjuksköterskor

Besparingskonsult tvingas sluta efter kontokortsskandal

Nytillträdd sjukhusdirektör sparar bort 200 jobb till

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev