Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingspolitiker i Jämtland avfärdar kritik från läkare

Publicerad: 21 juni 2010, 13:28

Missnöjet med landstingsledningen jäser inom primärvården i Jämtland. En läkare anklagar politikerna för att ägna sig åt ”slavdrift” och sabotera verksamheten.


Det är ett beslut om att primärvården ska sänka kostnaderna med mer än 30 miljoner kronor som har fått läkarna på vårdcentralerna i Östersund att reagera.

– Som vi ser det är det omöjligt att spara något inom primärvården utan att det hotar patientsäkerheten, det kommer inte att gå. Det måste sparas någon annanstans, säger Kerstin Ermebrandt, lokal ordförande i Distriktsläkarföreningen, till Länstidningen i Östersund.

Distriktsläkaren Stefan Sinko på Z-gränds vårdcentral i Östersund riktar svidande kritik mot landstingsledningen. Han anser att landstingsledningen ägnar sig åt ”slavdrift” genom att pressa de anställda i primärvården orimligt hårt. Dessutom hävdar han att hans egen vårdcentral får för lite resurser för att kunna ta hand om sina listade patienter.

– Vi får hela tiden på oss krav från administratörer som rakt av saboterar vår verksamhet. Vi har ingen som helst makt vare sig på läkar- eller sköterskenivå att effektivisera verksamheten då vi hela tiden är utsatta för politisk inblandning i vardagen, säger han till Länstidningen.

Tidigare har de medicinskt ledningsansvariga läkarna för vårdcentralerna i Östersund kritiserat nedskärningarna i ett brev till landstinget. Landstingsrådet Robert Uitto (S) hänvisar till minskade intäkter och anser att besparingarna är nödvändiga.

– Om läkarna är kritiska måste de också ta reda på vad som händer med vår ekonomi, säger han till Länstidningen.

Relaterat material

Ansvariga läkare i Jämtland varnar för miljonbesparingar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev