Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingspolitiker rök ihop om stockholmsk vårdpolitik

Publicerad: 17 juni 2002, 12:14

Den hårda ton som ofta råder mellan blocken i Stockholms läns landsting kom att prägla även Landstingsförbundets kongress i Västerås i förra veckan. En stor del av debatten ägnades åt den politiska och ekonomiska situationen iStockholm.


Ganska precis tre månader före höstens val samlades Landstingsförbundets medlemmar till kongress i Västerås den 11 till 13 juni. I tre dagar brottades 185 kongressombud från hela landet med totalt 57 motioner om allt från en nationell handlingsplan för höjda kvinnolöner i vården till gratis influensa- och pneumokockvaccinering för äldre.  Stockholm hett tema i debatten   Men trots att ärendena på dagordningen präglades av stor spridning, såväl geografiskt som ämnesmässigt, kom debatten ändå i mångt och mycket att handla om Stockholms läns landsting.  - Det är synd. Stockholm är en ganska liten del av Sverige och det finns oerhört många viktiga saker att diskutera som berör både glesbygd och medelstora städer - inte minst frågan om hur vi ska organisera den högspecialiserade vården så att den kommer hela Sverige till del, säger Anna Berger Kettner (s), oppositionsråd i Stockholms läns landsting.  - Samtidigt är debatten om det som händer i Stockholm viktig. Vi tror att det här är det första fullskaleförsöket med en högerstrategi för sjukvården, för att på sikt kunna minska samhällets insatser och i stället införa en försäkringslösning - och då måste vi reagera, fortsätter hon.  Berit Högman (s), landstingsråd i Landstinget i Värmland, är trots Stockholmsfokuseringen nöjd med kongressen.  - Om man utgår från de beslut som fattades så är jag nöjd. Sedan tycker jag kanske att kvaliteten på debatten hade kunnat vara lite högre, säger hon.  - Konstruktiva diskussioner som leder framåt och ger oss bra verktyg för att jobba vidare på hemmaplan ger alltid mer än slagordsretorik. Men är det kongress ett valår kan man inte vänta sig något annat - det är på något sätt politikens liv och villkor, fortsätter Berit Högman.  Kritik mot borgerlig statistik  Och slagord blev det. Stundtals med ett tonfall som var allt annat än hjärtligt - bland annat anklagade Anna Berger Kettner kristdemokraterna för att vara så makthungriga att de helt struntar i sina ideal.  - Genom att medverka till moderaternas skattesänkning har kristdemokraterna undanhållit sjukvården i Stockholm 4,5 miljarder kronor de senaste fyra åren. Och så säger kristdemokraterna att de prioriterar vården - för mig går inte den ekvationen ihop, säger hon.  - Dessutom håller majoriteten inte vad de lovar. Vi har vårdköer i Stockholm, statistiken landstingsledningen hänvisar till har underkänts av Landstingsförbundet. Två tredjedelar av patienterna har över huvud taget inte känt till vårdgarantin och sjukhusen har inte rapporterat den faktiska väntetiden utan den förväntade, fortsätter hon.  Men Stig Nyman (kd), landstingsråd i Stockholms läns landsting, viftar bort hennes kritik som retorik.  - Det finns ingen grund för det hon säger. Jag är medveten om att det är svårt att fånga verkligheten i statistik, men i praktiken vet vi att väntetiderna i Stockholm är korta, säger han.

Ska verka för vårdgaranti  Under kongressen fattade Landstingsförbundet bland annat beslut om att verka för att det införs en nationell vårdgaranti för all medicinskt motiverad vård.   Förbundet ska vidare aktivt sprida kunskap och erfarenheter om mångfald i vården, och delta i det förändringsarbete som den medicinska utbildningen behöver.

Annica Lundbäck

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev