Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingspolitiker utsatta för hot och förföljelser

Publicerad: 6 februari 2008, 14:48

Ledamöter i landstingsfullmäktige i Värmland har utsatts för trakasserier och grova hot i samband med förändringar i sjukvården. Gruppledarna i landstinget går nu ihop för att gemensamt fördöma händelserna.


– Jag hoppas verkligen att det här tar slut, man måste kunna skilja mellan sak och person. Det är inte acceptabelt att man uttalar rena dödshot mot varandra, säger Monica Ekström, landstingsråd och gruppledare för vänsterpartiet samt en av dem som undertecknat uttalandet.

De hot som förekommit gäller ett specifikt ärende. Landstinget i Värmland har i dag ett avtal med Carema som löper ut i oktober, men har i dagarna beslutat att inte förlänga det. Detta får konsekvenser för bland annat slutenvården i Kristinehamn och Säffle. Nya upphandlingar om driften av vårdcentraler ska genomföras och annan verksamhet ska gå tillbaka i landstingets regi.

Efter att detta förslag offentliggjordes den 11 december förra året har landstingspolitiker utsatts för en mängd hot och trakasserier.

– Jag kan förstå att man reagerar men man måste hålla sig inom rimliga gränser, säger Monica Ekström.

Majoriteten, socialdemokraterna och vänsterpartiet, har i frågan om Carema fått stöd från folkpartiet som valde att ställa sig bakom förslaget. Monica Ekström inte vill ta upp detaljer men säger att förföljelserna varit utbredda och gällt flera partier.

– Senaste månaden har trakasserierna intensifierats. En del i folkpartiet har farit väldigt illa, men även ledande socialdemokrater har mottagit hot och blivit uthängda i medier.

Alla partierna i landstingsfullmäktige har nu gemensamt gjort ett uttalande. Partierna ”vänder sig med skärpa mot de hot som riktats mot förtroendevalda”, står det i skrivelsen.

– Vi har ett gemensamt ansvar för sjukvården och vi måste kunna ha respekt för att vi inte alltid har samma åsikter i alla frågor, säger Monica Ekström.

Carolina Hawranek

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev